100%
 Η Δημητσάνα είναι ιστορικό χωριό της Πελοποννήσου, πρωτεύουσα της επαρχίας Γορτυνίας του Νομού Αρκαδίας. Με την εφαρμογή του σχεδίου Καλλικράτης αποτελεί έδρα του δήμου Γορτυνίας. Έχει χαρακτηριστεί παραδοσιακός οικισμός. Η Δημητσάνα είναι χτισμένη πάνω σε λoφοράχη σε υψόμετρο 950 μέτρων, από τη μεσημβρινή πλευρά της οποίας παρέχεται θαυμάσια θέα της πεδιάδας της Μεγαλόπολης και του Ταΰγετου. Αποτελεί έδρα του διευρυμένου δήμου Γορτυνίας, ενώ μέχρι πρόσφατα ήταν έδρα του Δήμου Δημητσάνας. Η ιστορία της αρχίζει κατά τους Ομηρικούς χρόνους, όταν στη θέση της βρισκόταν η μικρή αρκαδική πόλη Τεύθις. Η Δημητσάνα είναι πετρόχτιστος οικισμός με αξιόλογα αρχοντικά, τα περισσότερα από τα οποία είναι αναστηλωμένα σήμερα. Ο οικισμός είναι χαρακτηριστικό δείγμα αρχιτεκτονικής της Γορτυνίας και είναι χαρακτηρισμένος παραδοσιακός. Αποτελεί κοινότητα μαζί με τα χωριά Παλαιοχώρι, Καρκαλού και τις μονές Αιμυαλών - Φιλοσόφου, με συνολικό πληθυσμό 740 κατ. Η Δημητσάνα στα χρόνια της Τουρκοκρατίας διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο με το «κρυφό σχολειό» και το 1821 με το «Δημητσανίτικο μπαρούτι» που παρασκεύαζε. Είναι πατρίδα του Εθνομάρτυρα Πατριάρχη Γρηγορίου του Ε΄, του οποίου το άγαλμα δεσπόζει στην κεντρική πλατεία του χωριού, που υπήρξε δωρεά του Μαρασλή, και του Μητροπολίτη Παλαιών Πατρών Γερμανού, όπου αμφοτέρων οι οικίες διασώζονται. Στο μουσείο της Δημητσάνας που στεγάζεται στη Βιβλιοθήκη, εκτίθενται υφαντά, αργαλειοί, είδη λαϊκής τέχνης και αρχαιολογική συλλογή. Λίγο έξω από τη Δημητσάνα βρίσκεται και το Υπαίθριο Μουσείο Υδροκίνησης, που στόχο έχει την ανάδειξη των παραδοσιακών υδροκίνητων εγκαταστάσεων που παλιότερα ήταν ιδιαίτερα διαδεδομένες στην περιοχή. Αξιοθέατα στο εσωτερικό του οικισμού αποτελούν η Βιβλιοθήκη Δημητσάνας, το αρχοντικό του Γρηγορίου του Ε΄, το δημοτικό σχολείο κ.α. Η βιβλιοθήκη στεγάζεται σε τμήμα του χώρου της Σχολής Δημητσάνας. Ιδρύθηκε το 1764 και εμπλουτιζόταν με βιβλία επί 57 έτη. Κατά την διάρκεια της επανάστασης του 1821 μέρος των βιβλίων χρησιμοποιήθηκε για την κατασκευή φυσεκίων καθώς υπήρχε έλλειψη από χαρτί. Σήμερα αριθμεί περισσότερους από 35.000 τόμους, χειρόγραφα και έγγραφα. Το δημοτικό σχολείο χτίστηκε την περίοδο 1898-1910 με δωρεά του Ανδρέα Συγγρού. Αποτελεί χαρακτηριστικό δείγμα διτάξιου σχολείου αυτής της περιόδου. Λειτούργησε ως το 1930 ως σχολείο θηλέων και στην συνέχεια στέγασε το ειρηνοδικείο Ψωφίδος. Η Δημητσάνα.
ΔΙΑΣΥΝΕΔΡΙΑΚΟ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ
 Στο κέντρο της Πελοποννήσου, μόνο 210km από την Αθήνα, το νεόδμητο Συνεδριακό Πολιτιστικό Κέντρο Δημητσάνας, εστία πολιτισμού, πυρήνας πνευματικής δημιουργίας και πολιτιστικής ανάπτυξης, είναι ο ιδανικός χώρος για συνέδρια, ημερίδες, εκθέσεις, εκδηλώσεις και επαγγελματικές συγκεντρώσεις. Οργανώστε μία άψογη εκδήλωση Το Συνεδριακό Κέντρο βρίσκεται στην καρδιά της Δημητσάνας, διαθέτει αμφιθέατρο 210 ατόμων, 2 αίθουσες προετοιμασίας 42 και 32 ατόμων, χώρο υποδοχής, γραμματεία, χώρο κυλικείου με εξαιρετική θέα και όλο τον απαραίτητο τεχνικό εξοπλισμό για να υποστηρίξει τις ανάγκες του συνεδρίου σας. Μεταξύ άλλων, έχει φιλοξενήσει την Ένωση Τακτικών Καθηγητών της Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών, την Ένωση Ελλήνων Δικονομολόγων, τη Στοματολογική Εταιρία Ελλάδος, την Ένωση Ελλήνων Φυσικών και το Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου.
Οικία Πατριάρχου Γρηγορίου του Ε'
 Στο αναπαλαιωμένο σπίτι του Γρηγορίου του Ε' στη Δημητσάνα (κοντά στην πλατεία) στεγάζεται το Εκκλησιαστικό Μουσείο Δημητσάνας. Περιέχει παλαιά ιερά σκεύη, εικόνες, ιερά άμφια κ.λ.π. Δημιουργήθηκε το 1992 και αποτελεί υλοποίηση μιας ιδέας του μητροπολίτη Γόρτυνος & Μεγαλοπόλεως κ. Θεόφιλου. Στη δημιουργία του συνέβαλαν καθοριστικά ο ευεργέτης Παναγιώτης Αγγελόπουλος (1909-2001) και ο αδελφός του Δημήτριος (1907-1986) από το χωριό Βλαχόρραφτη. Πρόκειται για μια διώροφη μονοκατοικία με υπόγειο, που διατηρεί την αρχική της παραδοσιακή αρχιτεκτονική. Στους χώρους των δύο ορόφων, που επικοινωνούν μεταξύ τους με εσωτερική πέτρινη κλίμακα, έχουν προστεθεί ειδικές προθήκες που περιέχουν τα εκθέματα, ενώ το υπόγειό της, που ήταν το κελάρι του σπιτιού, έχει διαμορφωθεί σε μικρό ναό προς τιμή του Αγίου Γρηγορίου Ε΄. Στην είσοδο του κτιρίου, η εντοιχισμένη πινακίδα πληροφορεί τους επισκέπτες: "ΕΝ ΤΗ ΟΙΚΙΑ ΤΑΥΤΗ ΕΓΕΝΝΗΘΗ Ο ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ Ο Ε΄ΑΠΑΓΧΟΝΙΣΘΕΙΣ ΤΗ 10 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 1821 ΕΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΕΙ". Όλα τα εκθέματα του Εκκλησιαστικού Μουσείου, έχουν συγκεντρωθεί από τη Δημητσάνα και από την ευρύτερη περιοχή της Γορτυνίας και χωρίζονται σε διάφορες κατηγορίες. Στην αγιογραφία υπάρχουν εικόνες διαφόρων εποχών, διαστάσεων και τεχνοτροπιών. Σημαντικότερη όλων, είναι η εικόνα του Αγίου Γεωργίου, έργο Αγιορείτικης τέχνης του 1808, αφιέρωμα του Γρηγορίου Ε΄ στον Άγιο Γεώργιο Δημητσάνης με την αφιέρωση: "ΔΕΗΣΙΣ ΤΩΝ ΔΟΥΛΩΝ ΤΟΥ ΘΕΟΥ ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΟΥ ΚΑΙ ΑΓΑΘΑΓΓΕΛΟΥ ΙΕΡΟΜΟΝΑΧΟΥ 1808". Επίσης, στις προθήκες του Μουσείου υπάρχουν ιερά σκεύη Θείας Λειτουργίας, Σταυροί ευλογίας με ανάγλυφες παραστάσεις, Ευαγγέλια, θυμιατά, χρυσοκέντητα χειροποίητα άμφια αρχιερέων και ιερέων, ένας χρυσοκέντητος χρυσοποίκιλτος Επιτάφιος, ένα εξαγωνικό αγιογραφημένο σκευοφυλάκιο και ένα αντιμήνσιο προερχόμενο από τη Μονή Ιβήρων του Αγίου Όρους, με ιδιόχειρη υπογραφή του Γρηγορίου "Ο Κωνσταντινουπόλεως και Νέας Ρώμης Γρηγόριος". Το Εκκλησιαστικό Μουσείο υπάγεται στην αρμοδιότητα της ιδρύτριας Μητρόπολης Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως
Υπαίθριο Μουσείο Υδροκίνησης
 Το Υπαίθριο Μουσείο Υδροκίνησης, στη Δημητσάνα, προβάλλει τη σημασία της υδροκίνησης στην παραδοσιακή κοινωνία. Εστιάζοντας στις βασικές προβιομηχανικές τεχνικές που αξιοποιούν το νερό για την παραγωγή ποικίλων προϊόντων, τις συνδέει με την ιστορία και την καθημερινότητα της τοπικής κοινωνίας στο πέρασμα του χρόνου.Το Υπαίθριο Μουσείο Υδροκίνησης έχει αποκαταστήσει παραδοσιακές εγκαταστάσεις και υδροκίνητους μηχανισμούς. Τα εργαστήρια περιβάλλονται από πυκνή βλάστηση και άφθονα τρεχούμενα νερά, όπου μπορείτε να περιηγηθείτε. Οι μόνιμοι εξοπλισμοί τους έχουν αποκατασταθεί στην αρχική τους λειτουργία. Το πρώτο κτήριο στεγάζει νεροτριβή και αλευρόμυλο με οριζόντια φτερωτή. Στο διπλανό δωματιάκι, με το τζάκι, ζούσε ο μυλωνάς με την οικογένειά του, κατά κανόνα πολυμελή. Έξω από τον μύλο θα δείτε ρακοκάζανο, που στηνόταν στην ύπαιθρο μετά τον τρύγο, για την παραγωγή τσίπουρου από τα στέμφυλα. Ακριβώς απέναντι, διώροφο κτήριο στέγαζε την κατοικία του βυρσοδέψη (πάνω) και το βυρσοδεψείο (κάτω). Το εσωτερικό του εργαστηρίου είναι χωρισμένο σε ζώνες που αντιστοιχούν στα διάφορα στάδια επεξεργασίας των δερμάτων. Το λιθόστρωτο οδηγεί σε πλάτωμα, όπου διαμορφώνεται φυσική δεξαμενή, και καταλήγει στον μπαρουτόμυλο. Το μπαρούτι, ισχυρό στοιχείο της πολιτισμικής ταυτότητας της περιοχής, διατηρείται ζωντανό στη μνήμη και τις αφηγήσεις των κατοίκων της. Κατά τη διάρκεια της Επανάστασης του 1821, οι Δημητσανίτες τροφοδοτούσαν τον αγώνα με το απαραίτητο αυτό πολεμικό υλικό. Ο Κολοκοτρώνης γράφει χαρακτηριστικά: «Μπαρούτι είχαμε, έκαμνε η Δημιτζάνα». Εδώ μπορείτε να δείτε τον κινούμενο μηχανισμό ενός μπαρουτόμυλου με κοπάνια, που είχε εξαφανιστεί στην Ευρώπη ήδη από τον 18ο αιώνα, ενώ στη Δημητσάνα χρησιμοποιήθηκε κατά την Επανάσταση, αλλά και έως τις αρχές του 20ού αιώνα. Οι μικροί επισκέπτες έχουν την ευκαιρία να ρίξουν σπόρους καλαμποκιού στη σκαφίδα του αλευρόμυλου και να παρακολουθήσουν πώς ο καρπός αλέθεται από τις μυλόπετρες και πέφτει στην αλευροδόχη. Μπορούν, επίσης, να παρακολουθήσουν τη ρυθμική κίνηση του μπαρουτόμυλου. Ακόμα, χάρη στις ενδιαφέρουσες οπτικοακουστικές παραγωγές, μαθαίνουν πώς εκατοντάδες εργαστήρια λειτουργούσαν με τη δύναμη του νερού στην κοιλάδα του Λούσιου ποταμού.
Το κάστρο της Δημητσάνας
ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ ΑΡΧΟΝΤΙΚΟ ΔΗΜΗΤΣΑΝΑ ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ : ΔΙΑΜΑΝΤΟΥΛΑ ΚΑΖΑ email:info@hotelarchontiko.gr ΤΗΛ: 6985860018